Istoria in direct – planeta Marte

Acum aproximativ 7 ore fara cateva minute, o noua sonda spatiala NASA a aterizat pe Marte si a inceput sa transmita primele imagini.

Va invit sa luam cateva momente de pauza si sa reflectam asupra acestui lucru… se pot spune multe bune si multe rele despre acest lucru, insa emotia privirii acestor imagini si a urmaririi live a contorizatorului ce numara secundele sunt deja dincolo de explicatii si cuvinte.

Aceste imagini istorice, in premiera (sonda a aterizat mult mai la nord decat celelalte misiuni, intr-o zona neexplorata) reprezinta un succes al omenirii luata ca intreg… poate ca atunci cand vom intelege cu totii ca viitorul este “out there” si ca Universul ne asteapta, poate atunci vom reusi sa scapam de autodistrugerea practicata cu atata placere aici, pe bucata asta de roca numita Pamant si vom avea cu adevarat o sansa.

6 Comments

Filed under cer, civilizatie, educatie, inteligenta, stiinta

6 Responses to Istoria in direct – planeta Marte

 1. Erwin

  Felicitări pentru site, aşteptăm pozele! Într-adevăr, un moment emoţionant, am urmărit în direct pe NASA TV amartizarea lui Mars Phoenix Lander, un succes binemeritat după multă muncă şi tensiune…

  Erwin (www.hanuancutei.com)

 2. Ce sa faca oamenii pe alta planeta si n-au putut sa faca aici? Sa inventeze un leac pentru cancer? Sa opreasca foametea? Sa imbunatateasca a vietii calitate? Sau sa se lupte pentru orice petec de pamant teraformat, pentru orice resursa descoperita, pentru preconceptii mai vechi decat lumea?
  Ce naiba.. sunt lucruri rele pe care le faceau altii acum mii de ani si nu ne-am dezobisnuit de ele. Sunt lectii de istorie pe care nu le-am invatat si greseli pe care le facem in continuare.
  Ce sa caute oamenii pe alte planete? O distrug de tot pe asta, iar apoi se muta pe urmatoarea? Este o reusita pentru omenire lucru asta cu Marte, dar nu este si o reusita pentru umanitate.
  PS: imi pare rau daca am vorbit la persoana a treia, nu ma consider dincolo de omenire.. vreau doar sa am speranta in umanitate 🙂

 3. Eu sper ca in momentul in care vor reusi sa se adune la aceeasi masa ca sa discute despre cucerirea planetei Marte macar, ala va fi un prim pas intr-o directie mai buna…
  Recomand ciclul SF “Marte” de Kim-Stanley Robinson.

 4. Crimy(de la Cs)

  E tare,si e foarte reusit,dar un lucru nu inteleg,ce sa cautam pe marte daca nu e atmosfera

 5. In ciclul ala SF de care pomeneam, se explica cum se poate face atmosfera respirabila… Parte absolut fenomenala de la acel ciclu este ca a fost scris acum 30 de ani, daca nu ma insel… Acum un an sau doi am vazut pe Discovery un documentar despre cum se vrea a se face colonizarea planetei Marte si baietii prezentau ideile ca fiind total revolutionare si noi (baietii fiind “expertii” NASA)… Ei bine, 98% din ideile prezentate erau aceleasi cu ceea ce scrisese autorul ciclului cu 30 de ani mai devreme!

 6. Crimy(de la Cs)

  Ok,mersi,sper ca va functiona,dar daca va functiona va fi ceva nemaipomenit “OAMENI PE MARTE”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *