Cum “ie” cu CS-ul… viziune de Ahriman

Stăteam aseară, ca un copil tâmpit – fiecare din noi e copilul cuiva, pe la 1 şi ceva în noapte şi, după câteva crash-uri şi ban-uri, plus ceva bere la bord, mă gândeam la toată treaba asta cu Counter-Strike-ul, competiţii, Clanuri, servere, “admini” dar, mai ales, la justificarea sau, mai degrabă, lipsa de justificare pentru utilizarea limbajului de mIrc, messenger sau mahala combinat, plus dovada de prostie incomensurabilă de care dau dovadă unii, şi din ce în ce mai mulţi, jucători.

Ce este în esenţă, Counter-Strike-ul? Un joc. Ca orice joc, are câteva caracteristici: are un Regulament (oare de ce nu or fi făcut cei de la Valve un Regulament de la bun început, pe care să-l implementeze la fiecare Update?) şi un scop declarat, victoria, precum şi un scop nedeclarat, pentru jucători: distracţia.

Astea sunt coordonatele după care ne ghidăm şi pe care încercăm să le urmăm, mai mult sau mai puţin corect. Din păcate, foarte des, constat că se urmează calea “sunt prost şi dacă nu-i convine, te şi bag undeva!”… E trist, mai ales când chestia cu băgarea se referă la tine iar tu ai acces la comanda de ban, crash etc.

Mi-aduc aminte când de-abia apăruse CS-ul prin cămine… încă mai am variante de atunci… CS add-on, CS 1.0! Văleu, maică, ce de bătălii se dădeau între cămine, între grupări (Regia vs Agronomia, Politehnica vs Medicina). Pe vremurili alia, trişor era ăla de avea sistemul mai performant, iar înjurăturile nu ajungeau prea departe, că se afla din ce cămin şi cameră era inculpatul şi urma o bătaie în toată regula, cu Poliţie, Jandarmerie, amenzi şi dube. Aia crash şi ban!

Însă, ca să nu deviez prea mult de la idee… Este un joc… intru pe un server ca să mă joc… adică încerc, pe cât posibil, să nu deviez de la reguli şi să ma distrez… Prin distracţie ce înţeleg: învăţ, mă relaxez, râd la greşelile altor jucători (umor de situaţie) sau la greşelile mele – însă o fac în particular, doar eu şi cu conştiinţa mea, nu intru pe chat-ul serverului să-i înjosesc pe alţi jucători, să le dau “indicaţii” despre cum să joace sau ce să joace şi alte lucruri de genul ăsta…

Distracţia în unul singur se termină repede… de aceea, de multe ori, intrăm pe servere unde sunt amici de-ai noştri; că erau deja acolo, că i-am adus noi, mai puţin important. De obicei, când inrăm cu amici, ne punem de aceeaşi parte, să jucăm în echipă, să atingem victoria mai repede… Uneori mai şi comunicăm cu ei detalii pe care nu am apucat să le stabilim înainte… De cele mai multe ori însă, uităm se uită că se joacă pe un server public… unde poate sunt şi alţi oameni pe care nu-i cunoaştem, care sunt şi ei acolo cu prietenii lor, care vor poate să joace în linişte, au propria lor agendă de discutat, poate că nu înţeleg umorul sau tipul de discuţie ce se poartă între noi şi amicii noştri… iar discuţiile interminabile care nu au nici o legătură cu jocul în sine încep să-i agaseze… încep să le scadă apetitul pentru joc, distracţie şi totul devine o încercare disperată de a evita distragerea provocată de chat-ul care se umple de linii după linii, scăzând atenţia la joc, crescând tensiunea…

Îmi place când intru pe un server public să comunic cu coechipierii mei lucruri legate strict de joc, dacă este cazul… Nu îmi place să văd cine şi-a mai tras-o cu cine, numere de telefon, injurii, cine ce a mâncat la prânz sau ce a mai văzut prin cartier… De când cu Instant Messengers, lucrurile astea se pot discuta şi în particular, fără să le provoci greaţa sau enervarea altora.

Că vorbim de enervare… cât de retardat să fii (şi aici nivelurile pornesc de la amoeba în jos) ca la două trei cuvinte să bagi un “plm, sugi, băgami-aş, să mă…, ***, dreaq, morţi, mamă, soră etc.”? Înţeleg că pe la tine prin familie sunt ceva probleme, că poate nivelul de cultură din gheto-ul tău sau din vila ta, în ciuda banilor sau mărimii pumnilor, sunt reduse, dar nu uita că pe Internet, se poate afla orice… şi nu oricine este dispus să-ţi tolereze inepţiile. Dacă comenzile de eliminare a intruşilor de pe server sunt destule, la fel sunt şi legile care te pot băga măcar câteva zile la răcoare, pentru ameninţări şi alte comportamente…

Să menţinem linia ideii… sunt două variante aici: ori “inteligenţii” sunt daţi afară de pe server sau se retrag treptat şi joacă pe serverul lor particular unde joaca trece clar pe planul doi ori, de cele mai multe ori, jucătorii deranjaţi îşi iau prietenii şi se mută pe un alt server, mai cuminte… Rezultatul nu este bun în nici un caz pentru cei pe al căror server s-a ajuns la astfel de situaţii, fiind exact ca şi cluburile: “Aici au început să fie cam mulţi proşti şi devine periculos să bei un suc… Hai să mergem în alt club!”.

M-am lungit cam mult… aşa că o să încerc să fac un rezumat al ideilor avut iniţial: când vreau să mă joc, înseamnă că vreau să ma distrez alături de amici, să ma relaxez, nu să fiu obligat să suport inepţiile sau grava încălcare a regulilor de către alţii. Dacă nu e “casa mea”, îmi iau amicii şi plec în altă parte sau găsesc alte “gazde” care să mă primească în spiritul jocului… dacă e casa mea, mă simt obligat să impun fie şi un minim de bune maniere pe care oricine are “cei 7 ani de acasă” ar trebui să-l respecte… Este exact ca doctrina lui Lenin: “Nu ştii, te învăţam; nu poţi, te ajutăm; nu vrei, te obligăm!”. It’s that simple!

Când intru să mă joc, încerc să mă joc; când intru să văd dacă se respectă regulile, aplic Regulamentul; intru să învăţ, să evoluez, să sper la mai mult, atunci cu atât mai mult simt nevoia de linişte, de absenţa “insurgenţilor” şi de o atmosferă plăcută. Până la urmă, ce urmăreşti, dacă joci cu amicii tăi pentru a forma o echipă sau pentru a-ţi antrena echipa? Clasare cât mai sus în competiţiile de marcă, imbogăţirea skill-ului atât a ta cât şi a echipei… Recunoaşterea efortului depus în comun… şi mai ales a capacităţii de a juca în limitele impuse de Regulament şi bun simţ.
Ce obţii dacă joci doar pentru tine, să fii primul pe un server care nu recunoaşte decât scorurile obţinute şi unde nu contează cât de cinstit eşti, cât de mult bun simţ ai? Nimic. Ce, ai “admin” pe care ai dat banii şi singurul tău câştig este că te poţi lăuda cu asta şi face regulile pe server cum vrei tu? Ai luat o mare ţeapă! N-ai obţinut nimic, doar ai dat banii pe un loz necâştigător.

Eşti primul în clasament, ai scoruri enorme, obţinute prin trişat, ai şi admin pe un server care doar atât îţi poate oferi şi unde doar acolo poţi face asta, deoarece în alte părţi ai fii expulzat de la primul frag, iar tu eşti mândru de asta? Ai probleme, nenică! Mari de tot! Deja la tine realitatea începe să se estompeze şi s-ar putea să ajungi ca ăla de şi-a omorât mama cu un cuţit că nu l-a lăsat să joace Counter-Strike!

Intru să joc, să ma simt bine alături de amici, prieteni… Nu-mi place ce găsesc, ies, închid jocul şi mă uit la un film… Eşti la mine “pe tarla” şi faci pe nebunul? Te oblig să urmezi regulile şi să nu le strici şi altora distracţia… nu-ţi place, poţi să ieşi! It’ that simple!

I mean, cât de greu este să respecţi nişte reguli de bun simţ, să nu jigneşti pe oricine doar că tu eşti mai “şmecher” şi joci de mai multă vreme şi să nu confunzi chat-ul intern al jocului cu un canal public de IRC unde toţi se înjură ca la uşa cortului şi de unde numai lucruri rele pot să iasă?

PS: articol preluat de pe sursa originală, http://forum.godclancs.com

Leave a Comment

Filed under ciudat, constiinta, cretinism, gamerri, idioti, noob, societate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *