Cenzura cu iz de UE

Citeam in ultimul numar al revistei “CHIP Photo-Video” despre o noua lege ce a fost data de Ministerul de Interne al Angliei si care acorda politiilor locale dreptul de a interzice fotografierea pe domeniul public in anumite conditii, fara a specifica insa care sunt aceste conditii! Practic, le da dreptul “papagalilor locali” de a-ti lua aparatul foto cand au chef, de a-ti face ce au chef si asta ca o metoda “de protectie impotriva terorismului”!

Initial am ras cu lacrimi… apoi m-am oprit, mi-am privit aparatul foto (care are dimensiuni destul de impresionante si nu trece usor neobservat) si mi-am dat seama ca… hei, la noi asta se intampla de mult! Si fara sa existe vreo lege in sensul asta, fara sa existe drepturi care sa protejeze fotografii (indiferent daca sunt profesionisti sau freelancer-i) de prostia Jandarmeriei, Politiei Comunitare (ca pe restul ii vezi in masini sau stand la umbra cand li se coace si singurul neuron abia functional pe care il au in cap) si, de ce nu a locuitorilor?

In ziua de azi, mai ales in Ploiesti, dar si prin alte zone, nu mai poti iesi in oras sau chiar la iarba verde cu aparatul de fotografiat sa incerci sa faci o fotografie chiar si a centrului istoric sau sa documentezi ceva fara sa se ia cineva de tine ori sa incerce sa-ti fure aparatul, sa ti-l strice, sa-ti strice poza sau sa te intrebe daca ai autorizatie (articolele despre Crucea Rosie sunt un exemplu in acest sens)… asta mai ales daca ai un aparat care aduce macar a DSLR…

La noi s-a ajuns la aceasta… isterie privind “proprietatea privata” si cum nu ai voie nici sa le faci poze la gard, ce sa mai vorbim de casa sau masina din fata curtii… Fotografii, chiar cei cu autorizatie, sunt luati in pleasna de niste comunitari sau jandarmi nepriceputi si plini de “importanta functiei” care se cred dumnezei pe pamant desi nu au absolut nici un drept sa interzica fotografierea pe domeniul public sau a unui eveniment de importanta publica (eu am patit ceva in genul asta, insa nu de la un “comunitar”, cand am fost la Dambovicioara si fotografiam de pe dealurile de acolo imprejurimile si un nenea care contruia ceva la casa lui – si la vila de langa – s-a apucat sa ma intrebe ce fotografiam, desi nu exista gard, semn sau orice altceva in sensul asta pe acolo – practic dealul se sprijinea in casa lui – noroc ca i-am zis ca faceam poze la peisaj, ca altfel cred ca ma alerga cu toporul din dotare – ce naiba era sa-i fotografiez? Bustenii aruncati care pe colo in spatele casei sau izmenele de mamaie ale neveste-sii atarnate la uscat pe o sarma ruginita langa marginea drumului?), amicul Catalin Stavri avand experienta mare in acest sens!

Prostia este mare in tara asta si , din pacate, mai ales la nivel de autoritati locale… oricum, pasul s-a facut… si nu va mai mira pe nimeni cand si la noi se va impune o astfel de lege a cenzurii drepturilor umane, sub pretentia “directivelor europene”, cum s-a mai facut de atatea ori pana acum… CNA isi freaca mainile de bucurie! Asa ca, de acum, tineti aparatele alea pitite bine, ca nu se stie ce taran cu insigna si cu doar trei clase se va trezi sa va dea in cap cu bastonul din dotare, sau sa va confiste aparatul pentru care ai strans bani din greu si eventual sa-l distruga doar ca asa a avut el chef dar sa dea scuza “ca asa sunt directivele europene” iar apoi, eventual sa-ti dea si o amenda ca erai la tine in curte si-ti fotografiai gardul proaspat vopsit!

3 Comments

Filed under Uncategorized

3 Responses to Cenzura cu iz de UE

  1. Intradevar,am auzit de fapte din astea,am patit si eu asa ceva in parc,sincer…oameni fara viitor,nam ce zice!!

  2. Ca sa nu atrag atentia atat “comunitarilor” cat si celor cu ochii dupa “facut bani” imi tin aparatul cat de mult pot in geanta. Atunci cand trebuie sa fac o poza, doua, trei sau 10, sunt atent si la cine ma fileaza… ca nu se stie cand apare vreunu’ mai colorat care sa-mi explice ca aparatul meu este de fapt al lui .. etc.

    E urat ca se intampla asa ceva. Parerea mea este ca mai urat decat cenzura este teama de a folosi un bun personal in public, riscand sa … “ramai fara”.

  3. sGz

    cine dracu` se cred astia..imi iau aparatu` si ma duc direct la muzeu si fac cate poze vreau si sa comenteze vreun papagal de polititst sau careva ca o incurca b-(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *